"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR)
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na latach 2014-2020.

Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Lokalnej Grupy Działania Gościnna Wielkopolska
1
1
1

A+
A+
A+

Warsztaty pt. Regionalna kuchnia dziś" odbyły się 11 października 2022 r. w świetlicy wiejskiej w Łąkcie (Gmina Rawicz) i 12 października 2022 r. w Potarzycy (Gmina Krobia). W pierwszych warsztatach wzięły udział członkinie KGW i osoby z obszarów Biskupizny i Hazów, które w sposób szczególny są zaangażowane w organizację różnych imprez i przyjęć na Biskupiźnie i Hazach, natomiast w drugich: zainteresowane osoby związane z gastronomią z obszaru LGD Gościnna Wielkopolska.  

Prowadzący warsztaty: Hubert Gonera i Artur Wesoły przekonywali uczestników warsztatów, że kuchnia regionalna wcale nie musi być nudna - a wręcz przeciwnie - to wyzwanie dla naszych współczesnych czasów. Z jednej strony zakorzenieni jesteśmy głęboko w tradycji kulinarnej, smakach, które towarzyszą nam od dzieciństwa, z drugiej strony - chcemy iść z nowoczesnymi trendami: wege, wegetarianizm, slowfood, zero waste i inne. Czy to wszystko można ze sobą łączyć? Prowadzący podkreślali, że jest to możliwe - zwłaszcza na naszym obszarze, gdzie można zaopatrywać się w dobrej jakości lokalne produkty żywnościowe. Na imprezach, przyjęciach, w  restauracjach wcale nie musi królować klasyka: czyli pomidorówka i schabowy z kapustą, ale mogą to być bardziej wyszukane dane, które nawiązują do naszych tradycji kulinarnych z Biskupizny i Hazów w oparciu o dostępne produkty najwyższej jakości. Przykłady zostały zaprezentowane. Warsztaty składały się z następujących części: omówienie i pokaz, gotowanie potraw, plating- czyli umiejętność nowoczesnej prezentacji dań na talerzach, degustacja ugotowanych potraw. Na końcu omawiano ugotowane potrawy, dyskutowano o doznaniach i wrażeniach smakowych. Zdziwienie wywoływały niektóre poczynania kucharza, który śmiało wrzucał do zupy suche łuski od cebuli i czosnku, łączył śliwkę z marchewką, przyprawy sypał garściami a nie łyżkami i łyżeczkami. A trzeba zaznaczyć, że wszystko smakowało wyśmienicie. Warsztaty nawiązywały do naszego produktu „Stół Gościnnej Wielkopolski”. Poprzez takie działanie uświadamiamy uczestnikom, że na naszym stole powinny znaleźć się dania nawiązujące do naszej kuchni regionalnej, przygotowane najlepiej z naszych lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości, jakich na obszarze LGD nie brakuje. 

Warsztaty zostały zrealizowane w ramach projektu współpracy „Odrębność kulturowa łączy obszary Wielkopolski i Kujaw”.

Newsa można obejrzeć tutaj.

Obszar realizacji LSR